Monday, June 05, 2006

Μοχίτο ή Κουούπι!



Πόσοι απο εμάς τους παραδοσιακούς πότες δεν αναρωτήθηκαν όταν στη μέση μιας ποτισμένης στο αλκοόλ βραδυάς, άκουσαν τον διπλανό τους να παραγγέλνει "Ενα μοχίτο";

-"Ενα Μο-Γουάτ;;;" ήταν η ερώτηση που σχεδόν ακαριαία εκτοξεύτηκε απο τον κάθε ενα απο εμάς όταν πρώτακουσε το κοκταίηλ με το περίεργο όνομα, ενω σε σχεδόν κάθε περίπτωση, η άφιξη του ποτού στο τραπέζι συνοδεύτηκε απο τρανταχτά γέλια μέχρις δακρύων, αφου ποιος θα φανταζόταν οτι ενα ποτό με αστείο όνομα, θα ήταν ουσιαστικά ενα φυτό μέσα σε μία γυάλινη γλάστρα.

Φυσικά στην πραγματικότητα, το Μοχίτο δεν ειναι ενα φυτό μέσα σε μια γυάλινη γλάστρα, αλλα ενα παραδοσιακό κουβανέζικο κοκτέιλ που άρχισε να γίνεται δημοφιλές στις ΗΠΑ στα τέλη του 1800 (!), ενω προσφάτως έγινε ενα "must drink" και για τους έλληνες λάτρεις των κοκταίηλ.

Η μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή του κοκτέιλ συμπίπτει με την γνωστότερη κινηματογραφική του εμφάνιση, η οποία και συνέβη στην ταινία του James Bond "Die anoher day" (2002) και έσωσε ουσιαστικά το διάσημο κοκταίηλ απο την "gay" φήμη που το συνόδευε ως τότε. (Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε πως γίνεται να ειναι ποιο gay το Μοχίτο απο το περιβόητο Μαρτίνι.. Βρε μπας και ο James "τη κουνά την αχλαδια;")

Η ελληνική ονομασία του Κοκταίηλ ειναι "Κουούπι", όπως εκείνο προκύπτει με δεδομένο οτι Mosquito (μοσκίτο) είναι το κουνούπι, έτσι Μοχίτο ειναι το Κουούπι ή Κουχούπι.

Ας μην παπαριάζουμε όμως περαιτέρω. Η γνωστή φίλη του Blog, Elleni Louka, μας έστειλε την αυθεντική συνταγή για να φτιάξουμε και ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, το αγαπημένο ποτό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, gay και str8, και φυσικά ταξιδεύει το νού μας στην μακρινή και όμορφη Κούμπα. Ετοιμάστε το και απολάυστε το:

Υλικά
2 μεζούρες άσπρο ρούμι
1 μεζούρα lime
σόδα
10 φύλλα μέντας
5 παγάκια
1 φετα λεμόνι
1 κουταλιά ζάχαρη

Ετοιμασία
-Βάλτε τη μέντα και τη ζάχαρη σε ποτήρι highball
-Στάξτε λίγο ρούμι και "ζουπήξτε" τα φύλα μέντας
ώστε να βγάλουν το χυμό τους στη ζάχαρη
-Βάλτε τα παγάκια
-Βάλτε το ρούμι και τη lime
-Συμπληρώστε με σόδα
-Γαρνίρετε με μια φέτα λεμόνι

Η Eleni Louka επίσης προσθέτει ότι, το lime πρέπει να είναι είναι φρέσκο και όχι αυτό του μπουκαλιού. Η ζάχαρη μπορεί να γίνει, πριν μπει στο ποτήρι, σιρόπι (για να μετρήσετε την ποσότητα) . Η σόδα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο λίγη και ο δυόσμος μπόλικος.
Αυτά. Στην υγειά μας!
Υ.Γ. Thanks Miss Louka

2 comments:

Anonymous said...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

Anonymous said...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»