Monday, October 23, 2006

Αλμπάνης

Αλμπάνης: Ουσιαστικό που περιγράφει τον ψεύτοεπαγγελματία, τον επιτήδειο που προσπαθεί να εξαπατήσει χρησιμοποιόντας μια ψευδοϊδιότητα, πχ αυτή του γιατρού.

Η πρώτη σύγχρονη εμφάνιση αλμπάνηδων στη χώρα μας παρατηρήθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου (ίσως και νωρίτερα), όταν καλοντυμένοι πρωτευουσιάνοι αναπαριστούσαν τους γιατρούς στην επαρχία, πουλώντας ψευδοσκευάσματα, τα οποία και προωθούσαν με την βοήθεια του περιποιημένου παρουσιαστικού τους. Κύριο πρόβλημα των αλμπάνηδων ήταν οτι αργά ή γρήγορα, τους έπαιρναν μυρωδιά και κατέληγαν να τρέχουν για να γλιτώσουν απο τις γκλίτσες και τις μπαστούνες των χωριανών. Ο γνωστός ρεμπέτης, Γιώργος Μπάτης, υπήρξε αλμπάνης για μια περίοδο της ζωής του, γεγονός μου του απέφερε αρκετές μελανιές απο μπαστούνα στη πλάτη, αλλα και την έμπνευση για το γνωστό άσμα “Ε ρε σου χει λάχει, σου χει λάχει, να σε κυνηγούν οι βλάχοι”

Σήμερα, το επάγγελμα των αλμπάνηδων παρουσιάζει στη χώρα μας μεγαλύτερη άνθιση απο ποτέ. Φυσικά, δεν αρκεί πλέον ενα καλό κοστούμι για να γίνει η δουλειά, αλλα χρειάζονται γνώσεις μάρκετινγκ, επικοινωνιακά προσόντα, και φυσικά οι σωστές γνωρίμιες. Το μεγάλο δε προσόν των σύγχρονων αλμπάνηδων είναι οτι διατηρούν την ταυτότητα τους μυστική, και έτσι διατηρούν και τη πλάτη τους μακριά απο τα μπαστούνια των βλάχων. Για όλους βέβαια έρχεται η αναπόφευκτη στιγμή της αποκάλυψης, και τότε γελάει και ο κάθε πικραμένος.

Αυτή η στιγμή της αποκάλυψης φαίνεται οτι πλησιάζει και για τον σπουδαίο νορβηγό αλμπάνη, Τρόντ Σόλιντ, τον άνθρωπο που αντί για τον κλασικό αλμπάνικο χαρτοφύλακα κρατάει μπλόκ, σε μια συμβολική παραλαγή του “εργαλείου της δουλειάς”. Θα σκέφτηκε άλλωστε ο άνθρωπος: “Οι έλληνες, βλάχοι είναι. Θα με δουν να κρατάω μπλοκάκι στο πάγκο, θα με πάρουν για προφέσορα. Θα πω και δυο έξυπνα λογάκια και κάθαρισα...” Και όντως, καθάριζε μέχρι πρότινος. Αλλα τώρα φαίνεται οτι οι βλάχοι ξύπνησαν και ακονίζουν τις γκλίτσες τους! Άραγε του έχει λάχει να τον κυνηγούν οι βλάχοι;

ΥΓ1. Το κακό είναι οτι ο Μπάγεβιτς κέρδισε πάλι προχθές και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε πάλι αυτόν.
ΥΓ2. Ο λάος ζητάει Σάββα Κωφίδη στο λιμάνι. Το μέταλ ζεί.
ΥΓ3. Έστω εναν Γιτζάκ Σούμ. (Με τέτοια κόρη, αξίζει μια ευκαιρία ακόμα...)
ΥΓ4. What Would Brian Boitano Do?




6 comments:

Anonymous said...

Ο καλύτερος ΜasterBlasterΧ ως τώρα! Ευγε! Ο Σόλιντ λύνει sudoku στον πάγκο σας αυτό είναι σίγουρο. Όπως είναι σίγουρο πως ό,τι και να κάνετε δεν πρόκειται να γυρίσετε πίσω τον χρόνο και να ξανα γίνουν νιάτα τα γεροντοπαλήκαρά σας. Γι αυτό αφήστε το ΑΕΚάκι που φέτος είναι το μόνο (άχουτο) που παίζει μπάλα να παίξει κι εσείς καθήστε καλύτερα σπίτι σας.Είδες πως είμαι αντικειμενική(ό,τιμπορώ κάνω μιλώντας για τον γαύρο πάντα.

Ποιος στο διάολο είναι ο Μπραιαν Μποιτάνο; Αναρωτιέμαι κάθε φορά που βλέπω την ταινία.

mujahedin said...

comisbliah: Το οτι ο χρονος δεν γυρίζει πίσω νομίζω το γνωρίζουμε όλοι. Για αυτό και ώφειλε να κάνει μια ανανέωση αντί για δημόσιες σχέσεις με τα γερασμένα αστέρια της ομάδας. Ο Μπράιαν Μποïτάνο ήταν μάγος του τριπλού λούτζ.

sportgay said...

Η κόρη του Σουμ είναι αυτή; Αχ... Αν ήμουν άντρας...

Anonymous said...

distixos o xoros toy podosferoy einai i vasilia ton almpanidon
proedroi pextes dimosiografoi oi pantes
gia ayto kai den prokite na doyme podosforero tis prokopis stin ellada ,akomi kai stin botsouana ta pregmeta eiani kalitera apo edo.
alla almpanides eimaste kai emeis oi filathloi pou gnvrizoyme oti oloi oi aloi einai almpanides kai sinexizoyme na toys dinoyme ta orea mas leftakia (osoi pigenoyn gipedo) .

mujahedin said...

sportgay: ...
TSAA!!!: Νομίζω οτι αυτη τη πραγματικότητα που περιγράφεις, σιγά σιγά την αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι. Για αυτό: Πάμε Μπάσκετ!

Anonymous said...

basket symfono poio kala !!