Friday, June 02, 2006

"Metal-A Headbanger's Journey"


Μετα απο τόσα χρόνια κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ, επιτέλους ενας άνθρωπος (Sam Dunn) αποφάσισε να μιλήσει για την μουσική εκείνη που πολλοί αγάπησαν και ακόμα περισσότεροι μίσησαν, για τη μουσική της καρδιάς του (και της δικής μας), για το Μέταλ.

Για λόγους ταμπού ή αδιαφορίας, ποτέ μέχρι σήμερα δεν γυρίστηκε ενα σοβαρό ντοκιμαντέρ με θέμα την Μέταλ μουσική, το κόσμο της, τη θεματολογία της. Μονάχα σαχλές κωμωδίες με εξωφρενικούς ανεγκέφαλους που φώναζαν "cool" σαν άλλοι Beavis & Butthead και δημιουργούσαν στους μη γνώστες της μέταλ κοινότητας την αίσθηση οτι κάθε μεταλάς ειναι ενας ανεγκέφαλος, άπλυτος σατανιστής που γρατζουνάει τη κιθάρα του για να ενοχλεί τη γειτονιά και να εκνευρίζει τους γονείς του.

Ας μη ξεφεύγουμε όμως απο το θέμα μας που ειναι η, κατα τον ξένο τύπο, ιδιάιτερα αξιόλογη προσπάθεια του κοινωνιολόγου/ανθρωπολόγου Sam Dunn να μιλήσει για το σκληρο ήχο.

Ο S.Dunn μέτα την διατριβή του σχετικά με τους πρόσφυγες της Γουατεμάλα, αποφάσισε να μελετήσει την μέταλ κουλτούρα την οποία και ασπάζεται απο 12 χρονών. Επιχειρεί να αναλύσει σφαιρικά τους λόγους που οδήγησαν τη μέταλ σκηνή στην περιθωριοποίηση και την απόρριψη καθώς και τους λόγους που την έκαναν να λατρευτεί με πάθος απο εκατομμύρια κόσμο. Αναλύει το πάθος των οπαδών της με θέματα όπως το σέξ, η βία, η θρησκεία και ο θάνατος και υπερασπίζεται όλες εκείνες τις παρανοήσεις που οδήγησαν τη μέταλ σκηνή στην απόρριψη απο το ευρύ κοινό. Η ταινία γυρίστηκε σην Μ.Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της μεταλ σκηνής οπως οι Tom Araya, Bruce Dickinson, Tonny Iommi, Kerry King, Lemmy, Tom Morello, Rob Zombie, και άλλοι, ενω και το soundtrack ειναι ιδιαίτερα αξιόλογο (με συμμετοχή απο Slipknot, Slayer, Canibbal Corpse Κλπ.)


*Δεν έχουμε δει ακόμα το "Metal-A Headbanger's Journey" και ενδεχομένως να μην το δούμε ποτέ σε κάποια αθηναϊκή αίθουσα, ίσως γιατι η αδιαφορία και η ασχετοσύνη στη χώρα μας δεν έχει πάψει να υφίσταται, ίσως πάλι γιατι οι διάφορες κυρίες Λουκά θα σηκώσουν και πάλι το λάβαρο της επανάστασης, παρέα με τα παχύδερμα θρησκευτικά είδωλα της χώρας και τους υποτιθέμενους έγκριτους δημοσιογράφους, που αποφάσισαν για όλους μας να λατρεύουμε τη Βίσση, να προσκυνάμε τη Βανδή και να υποκλινόμαστε στο Πάριο. Οι ίδιοι όμως δεν ειναι αυτοι που ποινικοποίησαν το αριστούργημα "ο τελευταίος πειρασμός" και προσβάλουν ακόμα και σήμερα τη μνήμη του μεγαλύτερου έλληνα λογοτέχνη (του Ν.Καζατζάκη); Ευελπιστούμε πάντως το αποτέλεσμα να μην μας απογοητεύσει οταν φτάσει στις οθόνες της τιβι μας..

8 comments:

mujahedin said...

Και αν μας κυνηγούν με τίποτα σταυρούς; Θυμάσαι την συναυλία των obscure στα φιλιατρά που ήρθαν γιαγιάδες με εικόνες και παπάδες με λιβανιστήρια;;;

Anonymous said...

Τι είναι η "μέταλ κουτούρα" στην 2η παράγραφο;

mujahedin said...

Ειναι αυτο που λέμε "κουτουρού", δηλαδή "κάνω του κεφαλιού μου"

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα έννοια νομίζω είμαι υπέρμαχός της. Ωραίο αρθράκι!

mujahedin said...

Κάτσε να δείς και την ταινία μου βρε Ελένη πρώτα και μετά σχολιάζεις... (άκουσα οτι μεγάλο κομμάτι σχετίζεται με τους mayhem). Κράτα λίγο αγιασμό για το σελιλόιντ

Anonymous said...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»

Anonymous said...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Anonymous said...

Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»